SZC logo

Vas Vármegyei Szakképzési Centrum

OM kód: 203062-017 | 9600 Sárvár, Kisfaludy S. u. 2/A

Intézmény logo

Vas Vármegyei SZC Barabás György Műszaki Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Történet

Iskolánk története

Történet

A szakoktatás Sárváron 1884-ben kezdődött, amit névadónk Barabás György kántortanító, a képzés első igazgatója alapított. Történelmi léptékkel nézve iskolánk "fiatal" intézménynek mondható, hisz jogelődje 1957-ben a szombathelyi 405-ös iskola, és akkori vezetője Csontos Miklós igazgató volt.

Iskolánk építési terve 1968-ban készült, s ebben az évben alakult meg az önálló tantestület is. 1968-1997 között nyugdíjba vonulásáig Katafai-Németh József igazgató vezette az iskolát. Tevékenységével, józan előrelátásával nagymértékben hozzájárult a szakközépiskola jelenlegi arculatának megrajzolásához. A gyakori épületcsere és vándorlás 1969-ben az iskola jelenlegi épületének átadásával ért véget. A fejlődés ütemét jelzi, 1985-ben az új tornaterem és kettő tanterem építése, illetve 1990-ben a második emeleti bővítés.

Az intézmény szakközépiskolává szervezése 1985-ben kezdődött, a gépi forgácsoló szakma indításával, melyet 1991-ben irányítástechnikai, 1992-ben a ruhagyártó szakközépiskolai oktatás, 1996-ban a ruhaipari modellszerkesztő, és 1997-ben az elektrotechnikai képzés indítása követett. A négyéves szakmunkásképzés bevezetése 1994-től kezdődött és fokozatos áttéréssel 1997-re befejeződött.

1997-től az igazgató Orbán Gábor. Ez év októberétől iskolánk neve Barabás György Műszaki Középiskola. A helyi igényekhez, a társadalmi változásokhoz alkalmazkodva, a szakképzőt végzettek számára 1997-ben elindítottuk a felnőttoktatás szakközépiskolájának 2 éves nappali tagozatú változatát.

2003-2021. júniusáig az igazgató Lakatné Mester Éva volt. Jelenlegi igazgató Talabér Csaba.

Az iskolahasználók körében pozitív az iskolaképünk. 2003 őszén regisztráltattuk magunkat az iskolarendszeren kívüli szakképzésben is. Számos eredményünk van a fejlesztés terén. Ezt jelzi a számítógéppark, a ruhaipari tanműhely és a két mérőterem berendezése. 2004. március 18-i képviselő-testületi határozat alapján hivatalos nevünk Barabás György Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola. 2020-ban Barabás György Műszaki Szakképpző Iskola lettünk.

A fentiekből kitűnik, hogy az iskola arculata, képzési struktúrája sokat változott, de feladata változatlan maradt, hiszen, Déry Tibor szavaival élve: "a mindennapok hordalékából kell kimosnunk életünk maroknyi aranyát". Diákjaink a 10. évfolyamtól szakmai gyakorlaton vesznek részt az iskolával kapcsolatban álló vállalati képzőhelyeken, iskolai tanműhelyekben. Tanulóink felkészültségével, viselkedésével elégedettek az őket fogadó munkahelyek. A szakképzésben fontos feladatunk a szakma hagyományos értékeit megőrző, a mai kor igényeinek megfelelő, az Európai Unió elvárásainak megfelelő szakemberek képzése. Céljaink a további fejlesztést szolgálják. 2005. szeptember 1-én nyitottuk meg az új 3 szintes épületünk kapuit. Az oktatóbázis felszereltsége maximálisan biztosítja a diákok tanulmányi, szakmai fejlődését.

2009-ben elindult egy nagyszabású fejlesztés. Ennek kapcsán a főépületünk megújult. Jelentős eszközfejlesztést valósítottunk meg informatika, elektronika, gépészet, kereskedelem területén. Minden tanterem felszerelése, iskolapadok, iskolatáblák, öltözőszekrények cserére kerültek. Kialakításra kerültek nyelvi termek, informatikai termek, közösségi helyiségek.

A 45 éves múlttal rendelkező iskolában műszaki irányú szakképzés folyik. Az iskolában tanuló diákok dicséretes eredménnyel rendszeres résztvevői az OKT, OSZTV, SZKTV országos, valamint a megyei tanulmányi versenyeknek, pályázatoknak és vetélkedőknek. Érettségizett tanulóink eredményesen felvételiznek felsőoktatási intézményekbe, egy részük ötödéven folytatja tanulmányait iskolánkban. A munkát vállaló diákjainknak nincs elhelyezkedési gondja.

 

Arculat

A Barabás György Műszaki Szakközépiskolát és Szakiskolát 1969-ben alapította a Fenntartó Sárváron. Az iskola letisztult rendszerben működik, több évtizedes tapasztalata van a szakképzés és a vizsgáztatás területén. A sikeres működéséhez szükséges személyi feltétellel rendelkezik, az oktatáshoz szükséges infrastruktúrát folyamatosan korszerűsíti. Képzési kínálata illeszkedik a megye szakképzési rendszerébe.

Az iskola feladatának tekinti a térségben igényelt gépészeti, elektronikai, ügyviteli, kereskedelem – marketing szakirányú képzés oktatását, továbbá vállalja, hogy a képzési választékát igény szerint bővíti, az érettségizetteknek továbbtanulási lehetőséget, szakmatanulást biztosít. Az informatikai és idegen nyelvű oktatás színvonalát javítja, a tanulói személyiség fejlődését elősegíti és a tanulók kötelességtudatának kialakítását fejleszti.


Partnereink

SZC logo

Vas Vármegyei Szakképzési Centrum


Vas Vármegyei SZC Barabás György Műszaki Szakképző Iskola

9600 Sárvár, Kisfaludy S. u. 2/A

Telefon: +36-95-320-414

E-mail: titkarsag@barabas-sarvar.hu

OM azonosító: 203062-017


2024Vas Vármegyei SZC Barabás György Műszaki Szakképző Iskola